Op 30 september sloot ondernemer Wendy Dijkstra de deuren van Fidelity Bruidsmode in Burgum. Haar vader Pieter Dijkstra, beter bekend als Kody Dijkstra, had nog een piercingstudio boven de bruidswinkel en heeft besloten deze alsnog vanuit huis voort te zetten. Toch is hij niet plan om achter de geraniums te gaan zitten. “Ik bin dan wol 80 jier, mar ik gean noch net mei pensjoen.” 

Door de vele reacties op dit artikel heeft Kody Dijkstra besloten om vanuit huis toch met piercing door te gaan ook bezoekt hij mensen thuis die een piercing willen laten zetten.

De carrière van Pieter Dijkstra kent nogal wat bijzondere wendingen. In 1966 begon hij als fotograaf toen hij zijn “nocht krige” op het verzekeringskantoor waar hij werkte. Hij specialiseerde zich in bruidsfotografie. “Ik soarge der altyd foar dat de breid kompleet fan alle kanten, mei alle details, yn in reportaazje sichtber wie.”

Daarnaast was Dijkstra 45 jaar piloot in een klein vliegtuig en maakte hij duizenden luchtfoto’s. Hij vertelt dat hij een pas getrouwd echtpaar een keer als verrassing naar het vliegveld in Drachten bracht en hen daarna rondvloog. De gasten op de trouwerij kregen te horen dat ze buiten moesten gaan staan als ze een vliegtuig hoorden. “Dy minsken wienen yn de wolken, letterlik en figuerlik.”

Ook was hij initiator van de volkssterrenwacht in Burgum. De fascinatie voor de sterren ontstond al op vijfjarige leeftijd. Zijn broer en zus en hij liepen op een avond buiten om met kaarsjes verlichte kerstbomen te zien. “Prachtich, mar dêr seach ik net nei. Ik seach in prachtige loft mei stjerren.” Op latere leeftijd liet hij de boer en amateurastronoom Bauke Miedema een enorme telescoop bouwen voor de nog op te richten volkssterrenwacht. “Mar ja, der moast noch in gebou omhinne komme. Dat foel net ta. Dêr haw ik tolve jier oan wurke, allinnich.” Uiteindelijk is de sterrenwacht in 1986 officieel geopend.

En dan was er nog de fotowinkel, die Pieter en Aly Dijkstra in 1973 openden naast hun woning aan de Molenweg in Burgum. Als bedrijfsnaam bedachten ze ‘Kody’: een samenvoeging van ‘Kodak’ en ‘Dijkstra’. In 1985 verhuisden ze de winkel naar de Lageweg in Burgum. Maar in datzelfde jaar kregen ze ook een klap te verwerken. Op 9 oktober verongelukte hun dochter Yda op 16-jarige leeftijd. Het christelijk geloof heeft hun door die periode gesleept, vertelt Aly Dijkstra. “Wy hawwe in ôfgryslik protte treast krigen. Wy witte dat wy har in kear wer sjogge.”

Ondanks het verlies gingen de zaken door. De Dijkstra’s openden een juwelierszaak en Pieter Dijkstra ging als één van de eersten in Fryslân piercings zetten. “Dat piercen seach ik yn Amearika. En ik tocht, dan waait it ek oer hjirhinne.” Het werd een groot succes, al richtte hij zich in eerste instantie niet op de Friezen. “Foaral op de boatsjeminsken, de Hollanners en Dútsers. De Friezen kamen letter pas.” De juwelierszaak werd na drie inbraken uiteindelijk gesloten, de piercingstudio bleef.

Dijkstra bleef daarnaast bruidsreportages maken en kreeg daarbij ook wel eens minder goed geklede bruidsparen voor de lens. Hij zag vaak dezelfde ‘stijlfouten’ terugkomen. “Doe haw ik in boek ûntwikkele mei de fouten wêr’t se om tinke moasten.” Het leidde uiteindelijk tot de bruidswinkel Kody in 1993, die dochter Wendy in 2000 overnam en omdoopte tot Fidelity Bruidsmode. 

Aan dat tijdperk is nu een einde gekomen. Wendy gaat zich volledig richten op haar B&B: Bed & Brochje Burgum. Haar broers zijn ook ondernemende types. Zo richtte Jurgen een aantal jaren geleden het bedrijf Safe Solar op, dat gespecialiseerd is in zonnepanelen, energieopslagsystemen en laadpalen. Inmiddels heeft broer Wichard dat bedrijf overgenomen en werkt broer Peter-Martijn er als monteur. Jurgen zit nu in de verhuur van chalets. 

Pieter en Aly Dijkstra zijn niet bang dat ze zich gaan vervelen. Aly is al sinds 1986 aanjager van de stichting Cercle d’Amis. Hiermee biedt ze kansarme Franse kinderen – vaak van Noord-Afrikaanse afkomst – vakanties aan in Nederlandse en Belgische gastgezinnen. “Fiif kear yn’t jier gean ik nei Parys ta, mei in grutte bus mei frijwilligers, en dan helje wy de bern op.” Pieter Dijkstra gaat door met het digitaliseren van beeldmateriaal en blijft fotograferen om zijn archief van 135.000 foto’s uit te breiden. “Nee, pensjoen, dat fyn ik sa’n raar wurd.”